15 mei 2019 Tegenlicht MeetUp 040 “Future Fashion”

16 april 2019 Tegenlicht MeetUp 040 “Ons Basisinkomen Volgens Rutger Bregman”
28 maart 2019
11 juni 2019 Tegenlicht MeetUp 040 “Deltaplan waterstof”
21 mei 2019

15 mei 2019 Tegenlicht MeetUp 040 “Future Fashion”

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier?

De Tegenlicht uitzending toont vijf future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hi-tech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert de mogelijkheid van kleding, die iedere ochtend opnieuw gemaakt wordt door een 3D-printer. Of dragen we straks allemaal dat ene ultieme kledingstuk, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden?

Let op: meetup is op Woensdag

Moderator: Henriette Bouman
Tafelgasten:
– Marina Toeters is initiator and the driving force behind by-wire.net. Together with a widely developed network she is dedicated to designing and prototyping innovative textile products and garments.
– Kim Cornelius is studieleider bij de fashion opleiding van het Summa college.

Aanmelden Meetup: Vooraf aanmelden is nodig: dit kan via EventBrite

Samen eten:  
Het is mogelijk om deze avond vanaf 18:00 uur gezellig aan te schuiven in het Bibliotheekcafé. Hiervoor graag apart van te voren aanmelden via deze link.

Filosofische workshop:
Onze huisfilosoof Ingeborg van den Bold zal een filosofische workshop geven die past bij de Tegenlicht Meet Up 040 van twee maanden geleden. Het thema ‘Next generation democracy’, iedere generatie moet zich opnieuw de waarden van de democratie eigen maken, is zo belangrijk. Wil je samen met anderen filosoferen over democratie en horen wat filosofen hier over te zeggen hebben? Meld je dan aan voor deze workshop in De Bibliotheek Eindhoven.

Foto’s:
Wie deelneemt aan een Tegenlicht Meet Up 040, kan gefotografeerd worden. Deze foto’s kunnen gepubliceerd worden op onze website of op de social media kanalen van Tegenlicht Meet Up 040. Als u niet herkenbaar op foto’s zichtbaar wilt zijn, kunt u dit aangeven bij onze gastvrouw bij binnenkomst, bij onze fotograaf of bij een van de andere Tegenlicht vrijwilligers. Ook na afloop van de Tegenlicht Meet Up kunt u hierover contact met ons opnemen via info@tegenlicht040.nl. Wij zullen de betreffende foto dan verwijderen. Het kan voorkomen dat andere bezoekers van de Tegenlicht Meet Up 040 foto’s maken, op dit beeldmateriaal en het gebruik ervan hebben wij geen invloed.

Comments are closed.

Aanmelden